Britse wetgevers beginnen te stemmen over alternatieve opties in het Brexit-proces, terwijl ze proberen de controle over het vertrek van het VK uit de EU over te nemen.

Parlementsleden (parlementsleden) zullen woensdagavond stemmen over wat hun favoriete handelwijzen zijn als het gaat om Brexit. De opties waar parlementsleden naar verwachting zullen stemmen, zijn onder meer het Verenigd Koninkrijk dat deel uitmaakt van een douane-unie met de EU, een mogelijk tweede referendum, intrekking van artikel 50 (het proces dat het vertrek van het VK uit de EU in gang heeft gezet) of een no-deal exit .

De stemmen, bekend als indicatieve stemmen, worden gehouden na de debatten over de opties. De stemmen zijn niet bindend, maar ze zullen aangeven welk pad de meeste steun heeft van politici in alle partijen in het Lagerhuis (het lagerhuis van het parlement van Groot-Brittannië). Het proces kan doorgaan naar de volgende week met wetgevers die de opties beperken.

Geconfronteerd met het vooruitzicht dat parlementsleden het overnemen, is er speculatie geweest dat de Britse premier Theresa May haar eigen vertrekdatum van de regering kon formuleren in een laatste poging bodback-parlementsleden te werven om haar eigen tweemaal verslagen overeenkomst te steunen. Het is de bedoeling dat May op woensdagavond voorafgaand aan de stemming backbenchers ontmoet (degenen die geen deel uitmaken van haar regering maar deel uitmaken van haar partij).

Het Britse parlement is, net als het Britse publiek, door de Brexit verdeeld in diegenen die het voortbestaan ​​in de EU ondersteunen en degenen die het vertrek steunen, waarbij velen ertussen verschillende bevolkingsgroepen (of afstanden) van de EU bevoordelen wanneer (en als) Groot-Brittannië het blok verlaat.

De indicatieve stemmen komen nadat de parlementsleden maandag hebben gestemd om de controle over de Brexit-agenda in het Parlement te nemen. De regering van mei kon de uitslag van de stemmen op woensdag echter nog steeds negeren.

Ze zijn bedoeld om een ​​impasse te doorbreken tussen de Britse regering en het parlement. May’s Brexit deal met de EU is al twee keer door wetgevers weggestemd, met veel parlementsleden (vooral Brexiteers en de Noord-Ierse Democratic Unionist Party) die een hekel hebben aan het Ierse “backstop” -deel van de deal – gericht op het voorkomen van een harde grens tussen de Republiek Ierland en Noord-Ierland.

Bronwen Maddox, directeur van het denktankinstituut voor de overheid, vertelde woensdag aan CNBC dat pro-EU-parlementsleden hoopvol waren van een andere richting.

“Ik denk dat sommige van de parlementsleden die ernaar neigen, gesteund blijven en hopen op een tweede referendum en die opties in stand houden … En het is zeker de Europeanen die dit nauwlettend in de gaten houden, nieuw leven ingeblazen,” vertelde ze aan CNBC’s Willem Marx in Londen.

Wat ook de uitkomst van Brexit was, zei Maddox, de verdeeldheid binnen de Britse politiek toonde aan dat het politieke systeem was gebroken.

“Zowel Conservatieven als Labour hebben grote verdeeldheid in zich en dat gaat niet alleen over de Brexit, het gaat echt om totaal andere opvattingen over hoe het land te besturen en wat Britiain in de toekomst is. En die grote kloven zouden er zijn, zelfs als je op magische wijze afstand nam van de Brexit-kwestie, ‘zei ze.